velikost písma malá střední velká
Fotosoutěže s Překvapením
Finále fotosoutěžeNEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Autor: RedakceČtenářky a dokonce i čtenáři Překvapení pečou rádi.
Do sladké fotosoutěže jsme dostali hóoódně cukroví...
Zdaleka ne vše jsme mohli vybrat do finále soutěže. Který sladký výtvor nás zaujal?
Připomenout vyhlášení soutěže si můžete zde:
Do finále jsme vybírali dle pravidel, důležité bylo hlavně toto:
VYBÍREJTE RECEPT, KTERÝ NENÍ všeobecně známý.
Hledáme ORIGINÁLNÍ cukroví.
(všem známé recepty na vanilkové rohlíčky a pracny nemají šanci vyhrát.)
a samozřejmě technická kvalita umožňují zobrazení snímku.
Vítězné pořadí dle redakčního hlasování:
1. kokosoví tučňáci - Markéta Sečkařová
2. makové jetelíčky - Magdalena Tůmová
3. kavárenský pomeranč - Hana Martincová
4. burizonové hrudky - Anna Lattenbergová
5. prdelky - Věra Moravcová
Všem finalistům blahopřejeme a děkujeme za účast v cukrové fotosoutěži.
Galerie s počítáním kliků je zde:
Ochutnávka finálového výběru je zde:
(pořadí zde zobrazených finálových receptů je čistě náhodné)
Jméno a příjmení: Anna Lattenbergová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: Ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?: Otnice - švagrová
Název cukroví a přesný recept:
Burizonové hrudky
3 balíčky mléčných karamelek,1 sáček burizonů 125 g másla,1 lžíce kakaa. Máslo a karamelky rozpustíme na plotně,odstavíme,přidáme kakao a burizony. Lžící děláme malé hromádky a dáme je do papírových. košíčků. Jiná varianta - na plech zmáčkneme na tenký plát a pak vykrojíme různé tvary.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Je to jednoduchý a rychlý recept. Můžou ho dělat i děti. Všichni ho máme rádi a dělám ho před vánocemi několikrát. Dobrou chuť!
Jméno a příjmení: Barbora Bicerová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: Nikdo
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
Od mé kamarádky
Název cukroví a přesný recept: Medovníčky
těsto: 250 g hl.mouky, špetka soli, 125g hery, 80g moučkového cukru, dvě lžíce tekutého medu, jedno vejce, jedna lžička sody, špetka mleté skořice, mouka na vál Náplň: jedno máslo, 100g moučkového cukru, 1 a půl vanil. pudinku, 500ml mléka
Na dohotovení:
mleté oříšky na obalení, rozpuštěná čokoláda
Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do potr.folie a uložíme do ledničky na dvě hodiny. Po vychlazení vyválíme plát na 2mm a vypichujeme kolečka (kdo chce jak velká). Pečeme na peč.papíru při 180 stupních dozlatova. Pudink svaříme s mlékem a za občasného promíchání necháme vystydnout. Máslo utřeme s cukrem a po částech přimícháme vychladlý pudink. Krémem spojujeme vždy tři kolečka, potřeme i boky dortíčků. Potřené boky obalíme v mletých oříšcích. Povrch ozdobte čokoládovou mřížkou (nebo jak kdo chcete.) Dortíčky nechat minimálně do druhého dne uležet v chladu. Jsou vážně výborné :)
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Pro nás je toto cukroví opravdu nejoblíbenější.
Jméno a příjmení: Daniel Kováč
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
z knížky
Název cukroví a přesný recept:
Větrové pusinky
3 bílky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 3/4 hrnku cukru krupice, 1/4 hrnku rozdrcených větrových bonbónů, 2 kapky zelené potravinářské barvy
Z bílků, kypřícího prášku a soli vyšleháme sníh. Postupně zašleháme cukr a potravinářskou barvu. Nakonec vmícháme rozdrcené větrové bonóny. Zdobičkou stříkáme na plech pusinky. Pečeme při 150°C, cca 25 minut. Pusinky by měly být suché a křupavé.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Jde o obměnu klasických pusinek - každoročně u nás sklízí úspěch, zejména u návštěv.
Jméno a příjmení: Hana Martincová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?:
Nikdo mi nepomáhal, v knize je detailní návod, takže se mi cukroví povedlo dobře již napoprvé.
Kdo Vás ho naučil?: recept pochází z knihy Vánoční kuchařka pro dceru - Jana Florentýna Zatloukalová
Název cukroví a přesný recept:
Kavárenský pomeranč
Zdroj: kniha - Vánoční kuchařka pro dceru Ingredience: 4 pomeranče - nejlépe s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě 800 g pískového cukru 100 g kvalitní hořké čokolády Postup: Cukr nasypu do širokého hrnce a zaliji litrem vody. Míchám a zahřívám, až se cukr rozpustí. Cukerný roztok přivedu k varu. Pomeranče pořádně omyju. Nakrájím je na kolečka, silné necelý jeden centimetr. Koncové patky nepoužívám. Kolečka pomerančů překrojím na polovinu a vytvořím tak půlměsíčky. Nakrájené pomeranče opatrně vložím do vroucího cukrového roztoku a mírně povařím po dobu pěti minut. Téměř nemíchám, aby se nerozpadly. Sundám z plotny a nechám pomeranče v roztoku vychladnout přes noc. Druhý den kousky pomerančů vyndám a nechám okapat v cedníku. Troubu předehřeju na 70 st. Pomeranče opatrně vložím na mřížku a dám do trouby. Pod ně dávám, kvůli odkapávající šťávě, ještě plech. Dvířka trouby nechám trochu pootevřená. Pomeranče suším 3 hodiny. Musí získat konzistenci pryže na gumování. Pak je z trouby vyndám a nechám vychladnout. Po vychladnutí polovinu každého půlměsíčku namočím do rozpuštěné čokolády a nechám na papíru na pečení nebo na dvou špejlích ztuhnout.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Pomeranče v čokoládě jsou pro nás příjemnou změnou oproti klasickému cukroví z mouky a tuku. Na vánoční míse vypadají lákavě a málokdo jim odolá. Jejich příprava je snadná, nic se nepeče, jenom suší v troubě. Ovocné kousky osvěží, jsou chutné, byť trochu nahořklé. Od té doby, co jsem recept na kavárenské pomeranče ve Vánoční kuchařce pro dceru objevila, je naším oblíbeným.
Jméno a příjmení: Irena Procházková
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?
naučila mne ho moje kamarádka
Název cukroví a přesný recept:
Vánoční ježci
TĚSTO: 350 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 200 g hery, 100 g másla, 1 vejce
ZDOBENÍ: čokoládová poleva, kokos nebo čokoládová rýže
DOVNITŘ: mandle nebo ořechy - nemusí být POSTUP:
Na vále zpracujeme těsto. Tvoříme malé kuličky do kterých zabalíme kousek ořechu nebo mandle a tvarujeme ježky,doporučuji dělat menší a kulaté ježky se zvednutými čumáčky,jelikož se těsto při pečení trošku rozlije. Pečeme při 160-170°C asi 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout,poté těla ježků potřeme čokoládou a posypeme kokosem nebo čokol.rýží. Zbytkem čokolády uděláme oči a čumáčky (např. pomocí injekční stříkačky, špejlí, párátkem) Uchováváme nejlépe v plechové dóze.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
protože je roztomilé, chutově výborné a už od pohledu láká k ochutnání
Jméno a příjmení: Irena Todorovová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: děti-dvojčata Anička a Honzík 2roky
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
od kamarádky
Název cukroví a přesný recept::
KARAMELOVÉ KOŠÍČKY
Na těsto: 250g hladké mouky 50g moučkového cukru 1 sáček vanikového cukru 140g másla 2 žloutky Na krém: 1 plechovka Salka 140g másla + čokoládová poleva a mandle
Těsto tence vmáčkneme do formiček na košíčky a pečeme v troubě na 170C. Ihned je vyklepneme a necháme vychladnout. Salko na krém dáme na 2,5 hodiny v zavřené plechovce vařit při mírném varu. Poté ho taktéž necháme vychladnout a vmícháme do něj změklé máslo. Vyšleháme do hladkého krému, kterým plníme košíčky. Opět necháme nejlépe do druhého dne v chladu ztuhnout. Nakonec dozdobíme čokoládovou polevou a polovinou mandle,ořechu,nebo jiným zdobením
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
je jednoduché a velmi chutné
Jméno a příjmení: Janina Maurerová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: manžel
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
Z babiččiny kuchařky.
Název cukroví a přesný recept:
Plněné košíčky
1 hrnek hladké mouky 0,5 hrnku moučkového cukru 0,5 kostky Hery 1 žloutek tuk na vymazání formiček krém ze sušených plodů: 3 lžíce sušených jablek 2 lžíce sušených hrušek můžeme dát i švestky nebo meruňky a rozinky 1 vanilkový cukr med a rum
Sušené ovoce necháme v páře napařit. Po zvlhnutí je na masovém strojku umeleme. Přidáme vanilkový cukr trošku medu a rumu aby hmota byla vláčná. Vyplněné košíčky můžeme polít čokoládou a ozdobit půlenými mandlemi.
postup: Uděláme těsto a vyplníme formičky. Vychladlé košíčky plníme ovocem, šlehačkou a nebo krémem ze sušených plodů.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Pro jeho plnou chuť a hezký vzhled.
Jméno a příjmení: Jarmila Chroboczková
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?
nikdo, ale s ochutnáváním všichni
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil? Před 28 lety mi recept dala cukrářka, která pekla cukroví sestře na svatbu.
Název cukroví a přesný recept:
Nugátoví sněhuláci
250 g sušeného mléka 250 g moučkového cukru 250 g másla
Sušené mléko prosejeme s cukrem do mísy, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto, z kterého tvarujeme sněhuláky. Jako čepičky jim nasadíme lentilku, jako nosík kousek marcipánu, oči a knoflíky vyhotovíme nazdobením rozpuštěnou čokoládou.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Protože máme rádi nugát a vůbec další nepečené cukroví, jako například vosí hnízda. Na Vánoce dělám i pečené cukroví, vanilkové rohlíčky, linecké, ořechy, mocca .... prostě českou klasiku.
Jméno a příjmení: Jaroslav Hovorka
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo? ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil? manželka
Název cukroví a přesný recept:
Pruhovaná prasátka
300g hladké mouky, 180g Hery, 80g moučkového cukru, 3 žloutky, špetka soli, půl lžičky citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, jablečný džem na slepení
Z uvedených surovin kromě kakaa vypracujeme těsto. Do asi do jedné pětiny přidáme kakao. Necháme odležet. Vyválíme pláty asi 2mm. Tmavé těsto nakrájíme na proužky a rozložíme na světlé tak, aby mezery byly stejně široké. Opatrně přejedeme válečkem, aby se těsta spojila.
Vykrajujeme prasátka a pečeme asi 8 minut při 170°C. Vychladlé slepujeme džemem.
Odkrojky použijeme na jiné cukroví - mramorové.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Je dobré a hezké.
Jméno a příjmení: Magdalena Tůmová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: Manžel
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?
Tento recept mám od mé babičky
Název cukroví a přesný recept:
Makové jetelíčky
Ingredience:
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru
150 g mletého máku, 1 vejce, 250 g másla, špetka skořice, rozinky, oříšky
Postup: Smícháme mouku s cukrem a mákem.
K nim přidáme změklé máslo, vajíčko a špetku skořice. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme hodinu odpočinout v ledničce.
Z těsta tvarujeme kuličky, kde tři kuličky spojíme k sobě a na ně vmáčkneme oříšek nebo rozinku.
Pečeme při teplotě 180°C asi deset minut.
Cukroví je velmi křehké a necháme je tak týden odpočinout.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: Toto cukroví je trochu odlišné od běžně konzumovaného během roku a tak se na něj celá rodina vždy těší.
Jméno a příjmení: Markéta Sečkařová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo? ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?
z časopisu
Název cukroví a přesný recept:
Kokosoví tučňáci
150 g dětských piškotů, 2 lžíce rumu, 150 g mletého kokosu, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g másla Krém: 100g másla, 2 lžíce kakaa, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
Dohotovení: bílá čokoládová poleva, tmavá čokoládová poleva, mandle, marcipánová hmota
1. Vyšleháme máslo s kakaem, moučkovým cukrem a máslovou hmotu ochutíme rumem.
2. Piškoty rozdrtíme a smícháme s rumem, kokosem, oběma cukry a změklým máslem. Vypracujeme nelepivou hmotu. Z těsta odebíráme malé kousky a z nich vyválíme kuličku, obalíme ji v moučkovém cukru a vtlačíme do formičky na včelí úl.
Vařečkou nebo prstem vytlačíme otvor, naplníme krémem a uzavřeme piškotem. Vyklepneme z formičky. 3. Bílou čokoládu rozehřejeme a celé nebo i jen polovinu tělíčka v ní namočíme. Po ztuhnutí bílé polevy namočíme druhou polovinu tělíčka v tmavé polevě. Než zatuhne přilepíme po stranách poloviny mandlí. Zobáček vytvoříme z kousku marcipánu a přílepíme čokol. polevou. Oči namalujeme tmavou čokoládou.
Cukroví necháme v lednici ztuhnout. Rozpis je na 25 - 40 kousků, dle techniky tvorby tělíček (25 u otvoru tvořeném vařečkou).
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: V naší rodině máme rádi včelí úly. A Kokosoví tučňáci jsou ještě lepší. Proto u nás nesmí na Vánočním stole chybět a vždy rychle zmizí. Vypadají skvěle a chutnají výborně.
Jméno a příjmení: Marta Kocourková
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?
nepomáhal mi nikdo
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?
recept mám už několik let od své kamarádky
Název cukroví a přesný recept:
Pomerančové rafaelo
250 g marcipánové hmoty 80 g práškového cukru kandované pomeranče 4-5 lžíce pomerančové marmelády 150 g plátků mandlí 2 cl rumu
Marcipánovou hmotu propracujte s cukrem a rumem. Každý kousek kandovaného pomeranče zabalte do marcipánu a vytvořte úhlednou kuličku. Marmeládu rozehřejte v menší nádobě a kuličky ze všech stran namočte. Obalte v mandlích. Dejte na pečící papír oschnout. Kandované pomeranče kupte nejlépe půlky s dužinou, dají se koupit i plátky, je potřeba asi 25-30 kousků (podle toho, jak velké kuličky uděláte) přibližně 1,5-2x3cm. Místo kandovaných pomerančů můžete dát fíky nebo jednu dávku pomeranče, jednu fíky
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
protože je jiné než ostatní cukroví, chutné a oku lahodící
Jméno a příjmení: Marta Kuthanová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo? nikdo
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?
z časopisu
Název cukroví a přesný recept:
Křehké medové dortíčky
Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g hery, 80 g moučkového cukru, 2 lžíce tekutého medu, 1vejce, 1 lžička sody, špetka mleté skořice, mouka na vál.
Náplň: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 a 1/2 vanilkového pudingového prášku, 500 ml mléka. Na dohotovení: mleté oříšky na obalení, rozpuštěná čokoláda.
Postup: Mouku prosejte na vál, vmíchejte sodu, sůl, skořici a cukr, přidejte nakrájený tuk, vejce a med a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chaldu 2 h odpočinout. Potom z něj vyválejte plát tenký asi 2 mm, vykrajujte kolečka a naskádejte je na plech vyložený pečícím papírem. V troubě vyhřáté na 180 stupňů upečte kolečka dozlatova. Pudingový prášek svařte s mlékem na hladký puding a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem a po částech vmíchejte puding. Vyšlehejte do hladkého krému, kterým spojujte vždy tři kolečka k sobě do dortíčků. Krémem potřete taky boky a obalte je v mletých oříšcích. Povrch každého dortíčku ozdobte mřížkou z rozpuštěné čokolády, kterou vytvoříte pomocí sáčku nebo papírového kornoutku.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: Protože nám všem moc chutná.
Jméno a příjmení: Martina Antalová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?:
dcera Lucie
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
z rodinných zdrojů, vyzkouším a pak tvořím již sama s dcerou.
Název cukroví a přesný recept:
Švestkové kuličky
10 sušených švestek, 1 lžíce kakaa, 1 lžička citronové šťávy, 100g moučkového cukru, 50g kokosu, 100g sekaných ořechů, 50g másla čokoládová poleva na ozdobu
Švestky umeleme,přidám ostatní suroviny,smíchám v hmotu, tvaruji kuličky, máčím v polevě.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?:
Je to jiné, zvláštní cukroví.
Jméno a příjmení: Martina Antalová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?:
dcera Lucie
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil? pečeme většinou recepty naší babičky
Název cukroví a přesný recept:
Ořechové růžičky
400 g listového těsta, 150g cukru krupice, lžička mleté skořice, 1 vanilkový cukr, hrst mletých vlašských ořechů
Těsto vyválím na plát velikosti plechu,posypu ořechy,cukrem,vanilkou,skořicí. Stočím do rolády a řežu na plátky, které pokladu na plech s pečícím papírem. Peču do zlatova.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Je to rychlé a chutné.
Jméno a příjmení: Miroslava Kdýrová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?
Pekla jsem sama.
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil? Recept mám od mé maminky a trochu jsem si ho ještě poupravila.
Název cukroví a přesný recept:
Pomerančovo-mrkvové čtyřlístky
350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g Hery, 100 g mrkve, 50 g medu, pomerančová kůra z jednoho pomeranče. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, přidáme na kousky nakrájenou Heru, med, nastrouhanou pomerančovou kůru a na jemno nastrouhanou mrkev. Vše vypracujeme na hladké a nelepivé těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice.Poté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný přibližně 5 mm a vykrajujeme čtyřlístky. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem ve vyhřáté troubě přibližně 12-15 minut. Vychladlé cukroví potřeme cukrovou polevou a dle vlastní fantazie dozdobíme.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: Cukroví krásně voní po pomerančové kůře a je na chuť výborné.
Jméno a příjmení: Miroslava Vitoslavská
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: ne
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
už nevím, naučila jsem se ho sama
Název cukroví a přesný recept:
Mini věnečky
Těsto : 1/4 litru vody, 100 g tuku nejlépe Stella extra, 200 g polohrubé mouky, 5 vajec Krém : 1/4 litru mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru 3 lžíce rumu, 250 g másla /Zlatá Haná/
Poleva : 4 lžíce rumu, 10 lžic moučkového cukru, tuhá rybízová marmeláda
Vodu dáme do většího hrnce - budeme v něm vše připravovat, přidáme tuk a přivedeme k varu. Až se tuk rozpustí, přisypeme mouku a mícháme, až se nám z hmoty vytvoří "knedlík". Odstavíme z ohně a jěště mícháme 2 minutky, aby se nám neutvořily hrudky. Necháme vychladnout a zašleháváme po jednom vejci.
Jestli budete mít domácí vajíčka stačí 4 kousky. Tuhou hmotu dáme do plátěného zdobícího sáčku a na plech, který jsme vyložili pečícím papírem stříkáme malé věnečky v průměru 3 cm. Já stříkám vždy dva na sebe. Pečeme zprudka ve vyhřáté troubě na 220 stupňů 8 minut. Troubu neotevírat !!!! Věnečky si krásně povyskočí - nabudou nahoru ne do strany. Potom stáhneme na 180 a dopékáme do zlata asi 5 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, překrojíme na 2 díly, naplníme krémem, potřeme rumovou polevou, do středu dáme malý kousek rybízové marmelády.
Z této dávky udělám i 80 věnečků. Krém : Svaříme mouku v mléce na hustou hmotu a po vychladnutí vyšleháme s cukrem - můžeme ho dát dle chuti, rumem a máslem. Poleva : Utřeme cukr s rumem na střední hustotu
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: vždy jsem měla z odpalovaného těsta strach, ale vyzkoušela jsem ho poprvé před 15 lety a od té doby je mi každý rok na Vánoce připomínáno, abych nezapoměla udělat ty báječné věnečky. Tak už to asi umím.
Jméno a příjmení: Pavla Zubatá
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?:
Cukroví jsem dělala sama
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?: Recept jsem dostala od maminky.
Název cukroví a přesný recept::
Arašídové trubičky
10dkg arašíd v cukru 10 dkg dětských piškotů 10 dkg moučkového cukru 1-2 bílky 1 lžíce kakaa zkaramelizované kondenzované mléko 250 g másla čokoláda na vaření 100% tuk
Arašídy,piškoty si pomeleme na jemno.Přimícháme cukra kakao a přidáme bílky a vypracujeme těsto.Takto připravené těsto si vyválíme na pásek o šířce4-5 cm.Připravíme si m alé kovové trubičky na které namotáváme těsto. Potom necháme vyschnou jeden den. Trubičky sundáme a namáčíme v připravené čokoládě(čokoláda +100%tuk) Necháme zaschnou a plníme karamelovým krémem(kondenzované mléko+máslo=ušleháme na krém). Můžeme ještě různě dozdobit.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Toto cukroví miluje celá naše rodina,ale i okolí.Hlavně naše děti,vždy mi říkají proč ho dělám tolik málo.
Jméno a příjmení: Simona Janoušková
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: děti
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?:
od kamarádky
Název cukroví a přesný recept:
Ježečci
350g hladké mouky, 50g cukru krupice, 100g másla, 1 vejce, 200g tuku, ořechy, bílé zdobení nebo kokos, 50g čokolády
Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu nebo lískový ořech a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme ve zdobení nebo kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?
Dětem se moc líbí a hlavně chutná.
Jméno a příjmení: Šimon Janoušek
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?:
ano, rodiče
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?: recept máme od babičky
Název cukroví a přesný recept:
Zasněžení sněhuláci
50dkg sušených jablek, 10dkg mletých piškotových drobečků, 20dkg medu, 10dkg kokosové moučky
na ozdobu:10dkg bílé čokolády,kokos na posypání, kousek červeného marcipánu na nos, čokoládové penízky a bonbony marshmallow na klobouk, tmavou čokoládu na oči a knoflíky
Jablka umeleme, přidáme med, drobečky a kokosovou moučku. Vytvarujeme koule ve třech velikostech. Vždy tři spojíme pomocí špejle pro lepší stabilitu. Potřeme bílou čokoládou a posypeme kokosem. Z marcipánu vytvarujeme nos, na hlavu dáme penízek a marshmallow (také potřený čokoládou a obalený v kokosu) a nakonec nakreslíme čokoládové oči a knoflíky.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?:
Baví nás s bráškou vyrábět a máme ho moc rádi.
Jméno a příjmení: Věra Moravcová
Pomáhal Vám někdo s pečením? Kdo?: Vnučka
Odkud recept pochází? Kdo Vás ho naučil?: Myslím, že jsem našla inspiraci v nějakém časopise.
Název cukroví a přesný recept:
Prdelky
300 g hladké mouky, 200 g Hery, 100 g moučkového cukru, 1 cukr vanilka, 1 vejce Cukrová poleva na zdobení: 30 g cukr moučka, 2 lžíce vody nebo citronu, kousek bílku
Suroviny spojíme v linecké těsto a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme srdíčka, kterým uřízeneme asi 1 cm špičky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Vychladlé slepujeme pikantním džemem a kalhotky zdobíme polevou nebo barevnými gely.
Proč je zrovna tohle cukroví u vás doma vyhlášené?: Je jiné, než ostatní, není to na stejné "brdo". Jednoduše je veselé, vtipné a nikdo mu neodolá, ani mužské pohlaví, přestože muži na sladké většinou moc nejsou.