velikost písma malá střední velká
Vaše recepty
Tart taten aneb obrácený jablkový koláč
Autor: Dagmar Janoškova
Potřebujeme:
-cca 10 jablek (dle velikosti, aby jsme na čtvrtky nakrájené
naskládali jádřincem nahoru na celou pánev
- 200g cukru
- 120g másla
1/2 malé lžičky mandlové tresti
Na těsto:
(můžeme použít i listové, ale já si dělám sama)
- 300g hladké mouky
- 180g másla či Hery
- špetička soli
- 3-4 polévkové lžíce vody
Postup:
Oloupeme jablka a nakrájíme na čtvrtky, jádřince odstraníme
Připravíme si těsto - smícháním všech ingrediencí
(pokud se vám lepí přidejte trošičku mouky a pokud naopak nejde
spojit, lžíci vody, ale dle přesného postupu bude akorát)
Na pánve (pozor pokud máte s dřevěnou rukojetí - obalte alobalem -
po vložení do trouby aby se neponičila) dáme cukr, počkáme až trošku
začne karamelizovat = rozehřívat a hned dáme máslo které necháme
rozpustit a přidáme tresť. Jakmile se celé smíchá můžeme klást
jablíčka kulatou stranou dolů = jádřincem nahoru, těsně vedle sebe
kolem dokola.
Povaříme takto cca 15-20 minut, dle tvrdosti jablek.
Mezitím si vyválíme těsto do kruhu o velikosti cca 2 cm větší než je
pánvička. Přeneseme na pánev a vyčnívající těsto přehneme a zasuneme
k okraji pánve dovnitř k jablkám - udělá nám takový okraj korpusu,
po obrácení nevyteče přebytečná sladká náplň.
Propícháme párkrát vidličkou či špejlí a vložíme do vyhřáté trouby
180°C na cca 20-25 minut až těsto zrůžoví či lehce zhnědne.
Vyndáme a přiklopíme talířem (VĚTŠÍM NEŽ PÁNEV) a opatrně nejlépe v
chňapkách přetočíme. Pozor může vytékat přebytečná šťáva, tak ať s
neopaříte, pokud vyteče část cen, nic se neděje, těsto bude o to
lesklejší :o).
Pokud se stane, že některá jablíčka nezůstala na svém místě, nic se
neděje, jednoduše vezměte lžíci a vraťte neposedné kam patří zpět.
Je vynikající a ne dlouho zůstane na talíři .
Dobrou chuť.
Dana Šviková