velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladké dobrotyNadýchaný ořechový koláč
Autor: RedakceIngredience:
- 100 g bio másla
- 110 g bio špaldové hladké mouky
- 80 g bio moučkového cukru
- 4 bio vejce
- 160 g bio třtinového cukru
- 200 g bio vlašských ořechů
- 3 lžíce bio medu
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si rozevírací dortovou formu.
Smíchejte mouku, moučkový cukr a žloutek z jednoho vejce.
Na pánvi rozehřejte máslo, nechte odstát na pokojovou teplotu a přidejte ke směsi.
Těsto nalijte do vymazané dortové formy.
Nyní si připravte náplň. Ze tří bílků vyšlehejte sníh, přidejte 1 celé vejce, cukr, 150 g rozemletých vlašských ořechů a vše spolu pečlivě promíchejte.
Směs nalijte do dortové formy na těsto a rovnoměrně rozetřete.
Následně smíchejte celé vlašské ořechy s medem a posypte jimi vrch koláče.
Pečte v troubě minimálně půl hodiny.
Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!
Vlašské ořechy se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!
Vlašské ořechy jsou zdravé zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů a důležitých omega-3 mastných kyselin. Neopomenutelné jsou také jejich příznivé účinky na správnou funkci střev a imunitní systém. A co víc? Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi!
Pokud chcete z přípravy jakékoli dobroty vytěžit maximum, pečlivě rozmýšlejte, které zboží v supermarketu vkládáte do košíku. Jedině certifikované biopotraviny, jež byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství, vám totiž zaručí prvotřídní kvalitu. U bioproduktů se můžete spolehnout, že při jejich pěstování nebyla použita zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. Ekologičtí producenti navíc minimálně jednou ročně prochází důkladnou kontrolou, která prověřuje celý řetězec od prvovýroby až po samotnou distribuci. Pokud vás o ekologickém zemědělství zajímá něco více a rádi byste se dozvěděli třeba to, jak vypadá rostlinná bioprodukce nebo jak probíhá každodenní péče o zvířata v ekologických chovech, navštivte myjsmebio.cz!
Máte o víkendu dostatek času, rádi byste se vydali objevovat krásy přírody a zároveň si skvěle a kvalitně nakoupili? Neváhejte a vyrazte na některou z ekofarem, které se nachází po celé České republice. Pokud například hledáte ekofarmy ve Zlínském kraji, vyzkoušejte Ekofarmu Sádky, kde najdete kromě ořechů také švestky nebo jablka - a to všechno v bio kvalitě. Více na farmasadky.cz.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.