Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Recepty > Chilli con carne z Mexika

velikost písma malá střední velká

Recepty

Recepty z různých koutů světa

Chilli con carne z Mexika

Autor: Redakce

250 g sýru čedar

Chilli omáčka:

300 g cibule

5 stroužků česneku

70 g oleje na smažení

750 g mletého hovězího masa

400 g rajčat v konzervě

30 g rajčatového protlaku

1 chilli paprička serrano

1 lžička cukru

2 lžičky soli

2 bobkové listy

1 lžička sladké papriky

1 lžíce oregana

½ lžičky mletého kmínu

špetka kajenského pepře

1 plechovka červených fazolí

250 g zakysané smetany

30 g tmavé čokolády (70 % kakaa)

Guacamole:

5 snítek koriandru (pouze listy)

1/2 cibule

1 čajová lžička zelené omáčky Tabasco (nemusí být)

1 stroužek česneku

1 rajče

450 g zralého avokáda

30 g extra panenského olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

½ lžičky soli

Chilli con carne


Orestujte na oleji kostičky nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte na plátky nakrájený česnek, chilli papričku serrano, kterou předtím zbavte semínek a nakrájejte na půlky, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Snižte teplotu, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Pokud byste ho smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. Do pánve přidejte vodu, bobkové listy, nasekaná rajčata z konzervy, oregano, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Maso s omáčkou poduste a přiveďte k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Snižte teplotu a nechte dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává. Nakonec přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte, můžete přidat i kousky čokolády. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Mezitím v misce rozmačkejte oloupaná a vypeckovaná avokáda na kaši, přidejte nadrobno nakrájenou ½ cibule, na kostičky nakrájená rajčata, olivový olej, smíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem, koriandrem, solí a citronovou šťávou. Pokud máte rádi pálivé, přidejte trošku pálivé omáčky Tabasco. Chilli podávejte v hlubokém talíři spolu s nastrouhaným čedarem, guacamole a zakysanou smetanou. Vše servírujte v samostatných miskách.

Připravila: Jana Hájíčková   Foto: Thermomix

 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná

Související články:

  • Americká kuřecí stehýnka 26.07.2016 16:33
  • Hamburgery z hovězího masa 12.07.2016 18:36
  • Fenyklový salát s hruškami a ostružinami 07.07.2016 17:57
  • Klobásky na pivu 03.07.2016 14:57
  • Závitky z libového bůčku se zelím 15.06.2016 21:09
  • Quinoa salát s mandlemi 30.05.2016 17:36
  • Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou 30.05.2016 17:33
  • Burger z červené řepy s volským okem 30.05.2016 17:31
  • Ratatouille 19.11.2015 10:03
  • Kuřecí stehna na česneku 02.11.2015 11:19

Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x audiokniha + kniha: Povídky jedna báseň + Až na kraj světa

2x 2 knihy: Svěřený čas + Tíha viny

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.