velikost písma malá střední velká
Inspirace
(Ne)obyčejné ženy mezi námiČechům chutnají jiné čaje, než zbytku Evropy
Autor: RedakceManažerka kvality Lenka Brzoňová má práci, kterou by jí leckdo záviděl. Podle pracovního popisu musí totiž chutnat kávu Douwe Egberts a čaje Pickwick a vymýšlet jim nové příchutě.
Ing. Lenka Brzoňová, 55 let, manažerka kvality ve společnosti Douwe Egberts Czech Republic
Jak jste se dostala k vaší profesi?
Jako dítě jsem rozhodně o studiu chemie nesnila. Moje tehdejší sny byly spíše cestovatelské. Při rozhodování o mém dalším studiu na konci deváté třídy jsem neměla vůbec jasno, ale protože mě bavily přírodovědné obory, pokračovala jsem na přírodovědném gymnáziu. A právě tam mě bavila zejména chemie, biologie a laboratorní pokusy. Po maturitě jsem se proto rozhodla pro studium na VŠCHT na fakultě potravinářské a biochemické technologie.
Možná, že vaši volbu profese částečně ovlivnil i váš otec, který byl vystudovaný chemik...
Je to možné, ale věnoval se úpravě vod a strojírenství. Po ukončení školy jsem chtěla pracovat v nějaké potravinářské výrobě. Dostala jsem ale nabídku zaměstnání v podnikové laboratoři Balíren obchodu, kde jsem měla zřídit a zprovoznit mikrobiologickou laboratoř, což byla pro mě, jako pro absolventa, velká výzva a nabídku jsem přijala.
Co jste měla tehdy na starosti?
Balírny obchodu měly funkční fyzikálně chemickou a senzorickou laboratoř, kde se prováděly rozbory kávy, čaje, suchých plodů, luštěnin, rýže, koření a dalších potravin. Zde jsem se vlastně poprvé blíže seznámila s kávou a čajem, které mě zaujaly asi i tím, že se u nás nepěstují a nebylo o nich ani příliš odborných informací. Původně jsem si myslela, že tyto komodity rychle poznám a zkusím si najít místo ve výrobě. Ale vše bylo jinak! Káva i čaj se ukázaly jako velmi obsáhlé a zajímavé komodity a zaujaly mě natolik, že jsem se rozhodla neměnit.
Co obnáší vaše pracovní náplň teď?
V současnosti pracuji jako manažer kvality ve společnosti Douwe Egberts. Podílím se společně s marketinkem na vývoji našich nových výrobků káv Douwe Egberts a Piazza d´Oro a čaje Pickwick a Zlatý šálek. Každý rok se snažíme dát na trh nějaké nové zajímavé výrobky nejen kávy, ale i čaje. Tento proces vývoje je v podstatě kontinuální a snažíme se při něm vždy zohlednit chuť českého spotřebitele. Také připravuji a kontroluji texty na výrobcích, aby byly v souladu s evropskou, českou a slovenskou platnou legislativou a samozřejmě kontroluji specifikace pro všechny produkty. Mám na starosti fyzikální a senzorické rozbory pro každou první dodávku nových výrobků, řeším spotřebitelské reklamace, školím zaměstnance ve zbožíznalectví. Jsem i auditorem naší společnosti a jezdím na audity našich dodavatelů.
Není vám líto, že nemůžete být v práci za dámu, ale musíte se převlékat do laboratorních oděvů?
Zdaleka nepracuji jen v laboratoři, takže mezi lidi se dostanu poměrně často. Podílím se například na vytváření nových čajových i kávových receptur a ty vždy testujeme s českými spotřebiteli. Například u loňské novinky Pickwick, řady čajů Delicious Spices, vznikly některé příchuti přímo pro český trh. Čechům totiž chutnají jiné čaje, než zbytku Evropy, protože extrémně populární jsou zde hlavně čaje ovocné, zatímco třeba v Anglii je to naopak hlavně čaj černý. Trénuji také zbožíznalectví v komoditách čaj a káva, takže šancí odložit bílý plášť mám skutečně dost.
Co se vám na vaší práci líbí nejvíce a naopak co byste ráda změnila?
Moje práce mě baví, protože je svým způsobem tvůrčí a ve světě čaje i kávy je stále co objevovat, studovat a ochutnávat. Vývoj nových čajů je velmi různorodý, protože pod značkou Pickwick nabízíme našim spotřebitelům nejen čaje černé, zelené, ale i ovocné a bylinné. V tomto segmentu je opravdu velký prostor pro realizaci. Někdy bych ale ráda všechno zrychlila. Například naše ovocné čaje jsou nově soustředěny do řady Pickwick Fruit Garden, ale než se vytvoří a schválí příchuti, navrhnou a vyrobí obaly a čaje se dostanou až do obchodů, trvá to velmi dlouho. Když vidím, jak při testech nový čaj chutná, nejradši bych ho viděla v obchodě druhý den, ale to prostě není možné.
Máte pak vůbec doma chuť na kávu nebo čaj?
Samozřejmě, kávu i čaj pijeme doma celá rodina. Když se všichni sejdeme, tak si připravíme nějaký dobrý listový čaj v čajové konvičce a užijeme si tak společně pohodové chvilky. Asi nejraději mám čaj černý a preferuji hlavně Darjeeling. Nepiji ale výhradně jenom jeden druh čaje, naopak se snažím ochutnat co nejvíce různých čajů nebo čajových směsí. Velmi mi chutnají nálevy z čerstvých bylinek. Ostatně, je to součást mé práce, která mě moc baví.
Jste vdaná a máte dva syny. Nerozhodl se některý z nich jít ve vašich šlépějích?
Starší syn je vystudovaný stavař. V současné době pracuje jako projektový manažer, technický dozor a auditor. Mladší syn studuje vysokou školu a v současné době dokončuje bakalářskou práci v oboru záchranář. Ani jeden nechtěl jít studovat stejný obor jako já, každý z nich chtěl mít svou vlastní profesi.
Čemu se věnujete ve volných chvílích?
Velmi ráda pracuji na zahrádce i ve skleníku, což je výborná relaxace. Ráda také cestuji a čtu, jezdím na kole, plavu a lyžuji, ale bohužel mi na tyto aktivity nezbývá mnoho času, a to bych velmi ráda napravila.
Máte nějaký sen, co byste si ještě ráda splnila?
Profesní sny mi plní zákazníci. Když jim chutná káva a čaj, na jejichž vývoji jsem se podílela, jsem spokojená. Mé osobní přání je, aby všichni v rodině byli zdraví.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: archiv Lenky Brzoňové