velikost písma malá střední velká
Tipy
Výlety do sklípkůJe čas na burčák
Autor: RedakceK objevování kouzla našich domácích vín je podzim jako stvořený. Je to totiž čas oslav sbírání vinných hroznů - vinobraní. A spousta z nás se těší i na další vinnou pochoutku, která je nedílnou součástí vinobraní - burčák.
Burčák nebo též „mléko starců" je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj obsahující optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Díky přítomnosti kvasinek má vysoký obsah vitamínu B, a je tedy nejen chutný, ale také zdraví prospěšný.
A jak poznat, který je opravdu dobrý?
- K základnímu rozpoznání poslouží už oči. V lahvi nebo sklence jsou dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
- Měl by mít okrovou barvu, přípustné jsou i mírně nahnědlé tóny. Neměl by být ani příliš kalný, neboť větší množství kalu se v burčáku objevuje až k pozdějších fázích kvašení.
- V jeho vůni určitě nemá co dělat pach hniloby či zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby. Pokud bude ovšem burčák mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek a k burčáku přirozeně patří.
- Důležitý je u burčáku také způsob jeho prodeje. Časté stánky u hlavních silničních tahů mohou nabízet i dobrý burčák, ale nejste-li si jisti, že jej bezpečně poznáte, raději zajděte nakoupit do vinotéky nebo přímo k vinaři. Celodenní stání u silnice burčáku určitě nepřidá.
- Burčák se pije na chuť a pro radost, takže pokud se vám jen malinko nezdá, odmítněte jej a raději si dejte už hotové víno ze starších ročníků.
- Může se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu.
-