velikost písma malá střední velká
Cestování a Tipy
na cestách s PřekvapenímK půvabnému jezeru Wolfgangsee
Autor: RedakceK rakouskému jezeru Wolfgangsee nedaleko Salcburku se odpradávna jezdili rekreovat králové, slavné osobnosti a umělci. Propadli kouzlu zdejší krajiny, která i dnes láká výletníky z mnoha zemí.
Solnohradskou přírodu si oblíbili hudební skladatelé (např. Gustav Mahler), spisovatelé (Marie von Eschenbach) i malíři (Rudolf Alt, Josef Navrátil). Matka slavného skladatele W. A. Mozarta se u jezera v městečku St. Gilgen narodila, ovšem nedejte se mýlit. Jezero není pojmenované po jejím geniálním synovi, nýbrž po svatém Wolfgangovi, biskupu z Řezna, který se zde usídlil už v 10. století.
INFO: Jezero Wolfgangsee leží obklopeno horskými velikány Solné komory v nadmořské výšce 539 m. Místy je až 114 m hluboké a při šíři 2 km se táhna v délce 190 km. Voda v jezeře je pitná, v létě dosahuje její teplota cca 22 °C.
Pěšky i na kole
Jezero náleží k dalším 66 rakouským jezerům, jež spolu s vysokými štíty hor tvoří oblast zvanou Solná komora (Salzkammergut). Wolfgangsee je jedno z nejpůvabnějších, vedou kolem něj pohodlné stezky pro pěší procházky a projížďky na kole. Výlety přímo po vodní hladině nabízejí zdejší parníky a motorové čluny. Milovníci historie uvítají vyjížďku jako za doby císaře na kolesovém parníku Kaiser Franz Josef. Kdo si chce dát pořádně do těla, může se vydat po perfektně značených turistických pěšinách do kopce. Procházka lesem i mezi rozkvetlými loukami a pastvinami udělá dobře na duši i na těle a odměnou za fyzickou námahu jsou impozantní výhledy na jezero a horské štíty v pozadí.
Nahoru zubačkou
K oblíbeným výletům patří i vyjížďka vláčkem tzv. zubačkou, která v pravidelných intervalech vozí návštěvníky na vrchol hory Schafberg (1 783 m). Nástupní stanice je přímo ve městě St. Wolfgang. Cesta dlouhá 5,85 km trvá cca 45 minut a nabízí nekončící výhledy na Solnou komoru a pohoří Dachstein. Zubačka v čele s lokomotivou pojmenovanou Enzian jezdí už od roku 1893 a stoupání v horní části dosahuje až 250 promile. Mimochodem Enzian znamená v překladu hořec, právě tyto krásné modré byliny zdobí v létě zdejší louky. Z vrcholu Schafberg je vidět daleko do údolí a jako na dlani tu máte pět jezer (Wolfgangsee, Mondsee, Attersee, Irrsee a Fuschlsee).
TIP:
Kdo rád chodí po horách, může nahoru vyrazit po svých. Pěší výstup trvá cca 4 hodiny. V cíli čeká hotel s restaurací na terase, kde je možné se občerstvit.
Procházka městem Sankt Wolfgang
Při procházce půvabným městečkem Sankt Wolfgang přímo na břehu jezera neujdou vaší pozornosti staré domy s freskami a také nepřehlédnutelný gotický kostel. V uličkách je živo, posedět můžete v mnoha kavárnách, cukrárnách a restauracích. Vyhlášená je místní „štrúdlárna", kde sám majitel Thomas Raffler peče z taženého těsta různé druhy vynikajícího štrúdlu. Kromě jablečného můžete ochutnat tvarohový nebo makový. Dámy ocení butiky s módou a voňavý obchůdek s přírodními, bylinkovými mýdly. Ve městečku nechybí ani půjčovna e-kol, na kterých se dá pohodlně šlapat i do kopců (půjčovné na den přijde na 30 eur).
Romantika U bílého koníčka
V okolí jezera je spousta možností ubytování včetně skvěle vybavených kempů, kde si mohou zájemci půjčit loďky, paddle boardy a využít další vodní atrakce. K nepřehlédnutelným hotelům na břehu jezera patří romantický hotel U bílého koníčka (Im Weissen Rössl), o kterém se dokonce zpívá v Rakousku ve známé stejnojmenné operetě z roku 1897. Romantický rodinný hotel, založený v roce 1878, dnes řídí už pátá generace. Nabízí hotelové pokoje všech kategorií od jednoduchých až po luxusní apartmány.
Hostům je celoročně k dispozici rozlehlý wellness areál s panoramatickou saunou, bazény a parní lázní, kde se inhaluje přírodní sůl z nedalekého Bad Ischlu. V nabídce najdete masáže a blahodárné koupele. Ovšem za největší atrakci lze označit venkovní jezerní koupaliště, jež je přímo součástí jezera Wolfgangsee, ovšem celoročně vyhřívané na 30 °C, což je zvláště v zimních dnech, když jezero pokryje led, víc než příjemné. Mimochodem v hotelu si zakládají na výborné kuchyni, vaří se zde ze surovin z regionu, především z čerstvých ryb vylovených z jezera. Do pokrmů se využívají i bylinky a jedlé květy z místních luk.
Připravila: Iva Vondrová
Foto: archiv a Shutterstock