Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

titulní stránka


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Akce > Akce > Jak se vyrábí chléb šumava?

velikost písma malá střední velká

Akce

Významý den

Jak se vyrábí chléb šumava?

Autor: Redakce

Na 16. října připadá Světový den chleba. Pojďte se s námi podívat, jak se vyrábí klasická šumava, nejprodávanější druh chleba v Česku!

Proces výroby jsme zjišťovali v pražské pekárně Odkolek ze skupiny United Bakeries, jejíž šumavu vyhodnotila odborná porota při nedávném testu konzumních chlebů, pořádaném Potravinářskou komorou ČR, jako nejlepší v Česku.

Šumava se značkou Odkolek navazuje na tradici, kterou na pražské Kampě odstartoval už v roce 1850 nejslavnější český pekař - František Serafín Odkolek. Potomek starého českého rytířského rodu, který už nebojoval mečem, ale podnikatelským umem.

Základní suroviny vycházejí z historické receptury - pšeničná a žitná mouka, tradiční žitný třístupňově vedený kvas, sůl, kmín, zlepšující přípravek, voda. Výroba je automatická a naprogramovaná, lidská ruka se v procesu dotkne až finálního výrobku při ukládání do přepravek, při pravidelné kontrole jakosti nebo při nařezávání nakynutých bochníků před pečením v případě rustikálních druhů chleba.

Kvalita chlebů vyráběných striktně podle tradiční receptury na nejmodernějších linkách je permanentně kontrolovaná technology.

 

 

 

1 17317

1. Mísící stroj, v němž se všechny suroviny spojí do hladkého, mírně lepivého těsta, které po vymíchání zraje 10 až 15 minut.

 

 

2 17318

2. Dopravník těsta, které míří do děličky. Těsto je tam nařezáno podle požadované hmotnosti a tvaruje se na tvarovací lince do šišky (šumava) nebo kulatého bochníku.

 

 

3 17319

3. Dělička a navazující vykulovačka, v pozadí vpravo kynárna,
kde bochníky kynou po dobu 45 minut.

 

 

4 17320

4. Automatické osazení těsta do ošatek

 

 

5 17321

5. Výrobu řídí počítač, který eliminuje možnost lidského pochybení.

 

 

6 17322

6. Po vykynutí těsta přejezd z kynárny do pecí. Šumava v gramáži 1 200 g se peče 44 až 46 minut.

 

 

7 17323

7. Upečený chléb vyjíždí z etážové pece. Poté se ukládá do přepravek a je připravený k distribuci, případně po vypečení projde kráječkou a baličkou.

 


 

 

 

 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x audiokniha + kniha: Povídky jedna báseň + Až na kraj světa

2x 2 knihy: Svěřený čas + Tíha viny

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.