velikost písma malá střední velká
Akce
Významý denJak se vyrábí chléb šumava?
Autor: RedakceNa 16. října připadá Světový den chleba. Pojďte se s námi podívat, jak se vyrábí klasická šumava, nejprodávanější druh chleba v Česku!
Proces výroby jsme zjišťovali v pražské pekárně Odkolek ze skupiny United Bakeries, jejíž šumavu vyhodnotila odborná porota při nedávném testu konzumních chlebů, pořádaném Potravinářskou komorou ČR, jako nejlepší v Česku.
Šumava se značkou Odkolek navazuje na tradici, kterou na pražské Kampě odstartoval už v roce 1850 nejslavnější český pekař - František Serafín Odkolek. Potomek starého českého rytířského rodu, který už nebojoval mečem, ale podnikatelským umem.
Základní suroviny vycházejí z historické receptury - pšeničná a žitná mouka, tradiční žitný třístupňově vedený kvas, sůl, kmín, zlepšující přípravek, voda. Výroba je automatická a naprogramovaná, lidská ruka se v procesu dotkne až finálního výrobku při ukládání do přepravek, při pravidelné kontrole jakosti nebo při nařezávání nakynutých bochníků před pečením v případě rustikálních druhů chleba.
Kvalita chlebů vyráběných striktně podle tradiční receptury na nejmodernějších linkách je permanentně kontrolovaná technology.
1. Mísící stroj, v němž se všechny suroviny spojí do hladkého, mírně lepivého těsta, které po vymíchání zraje 10 až 15 minut.
2. Dopravník těsta, které míří do děličky. Těsto je tam nařezáno podle požadované hmotnosti a tvaruje se na tvarovací lince do šišky (šumava) nebo kulatého bochníku.
3. Dělička a navazující vykulovačka, v pozadí vpravo kynárna,
kde bochníky kynou po dobu 45 minut.
4. Automatické osazení těsta do ošatek
5. Výrobu řídí počítač, který eliminuje možnost lidského pochybení.
6. Po vykynutí těsta přejezd z kynárny do pecí. Šumava v gramáži 1 200 g se peče 44 až 46 minut.
7. Upečený chléb vyjíždí z etážové pece. Poté se ukládá do přepravek a je připravený k distribuci, případně po vypečení projde kráječkou a baličkou.