velikost písma malá střední velká
Diskuze
Recepty
V tomto fóru si můžete povídat o vaření. Potřebuje inspiraci na nedělní oběd? Nevíte, jak se dělá správná svíčková? Zeptejte se zkušenějších... Vkládat nové recepty je vhodnější do rubriky "Vaše příspěvky - Recepty", kam lze vložit text receptu, případně i fotografie.
Zpět na výpis nadřazených témat Zpět na výpis všech příspěvků Registrujte se
budu v sobotu dělat koblihy pro maškary, osvědčený recept jsem založila tak, že ho najdu až na Vánoce...
máte někdo vyzkoušený recept ? děkuji
Na koblihy mám několik receptů, ale dělám jenom tyhle – a poměrně často, protože je miluji vnučky (i vnuci). A protože mám pekárnu i friťák, tak je to velmi jednoduché. Ale jde to i bez toho – musí se těsto vypracovat ručně a pak smažit na plotně.
- 500 g polohr. mouky
- 40 g droždí
- 50 g cukru
- 2-3 pol. lž. oleje
- 250 ml vlaž. mléka
- 2 žloutky
- ½ čaj. lž. soli
- 2 cl rumu (pozor, nesplést s dcl)
Udělat kvásek – droždí, trocha mléka, trocha cukru – nechat vykynout.
Pak ze všech surovin vypracovat těsto.
Já mám pekárnu – takže dám nejdříve do ní vše, co teče, pak žloutky, cukr, sůl, kvásek a nakonec mouku. Zapnu pekárnu na míchání těsta a kynutí – až pekárna začne pípat, vyndám a rozválím, skleničkou dělám kolečka pokladu náplň (většinou meruňkový džem), každé kolečko po kraji projedu mašlovačkou namočenou ve vodě. Přikryju druhým kolečkem, důkladně spojím (třeba promačkám nehty. Hotové dám do trouby vyhřáté na 50 st. - na 10 minut. A potom smažím – ve friťáku, tak na 150 st. – pozor, nezdá se ale smaží se rychle, takže se podívat a otočit.
Pokud by byly kobližky malé, bylo by jich tak 40. Ale já je dělám skleničkou (jako byly ty hořčičné) a to je jich méně – tak 26 ks.
Jo, před časem si manžel koupil takovou velkou stříkačku na maso – úprava před grilováním. A já jsem se od vyučené cukrářky dověděla, že je možné nejdříve usmažit koblihy – prázdné – a pak do hotových nastříkat džem. Asi to zkusím.